Voegen en voegwerk: Voegwerk met garantie!

Door de ervaring met alle soorten mortels en verschillende soorten voegwerk kunt u ervan op aan dat uw voegwerk weer generaties mee kan. En door bescherming van het voegwerk wordt uw huis in veel gevallen meer waard en zorgt voor jaren wooncomfort. Voegwerk ziet er hetzelfde uit maar de samenstelling van de voegmortel wordt bepaalt door de ondergrond. Zo moet er op gemetselde gevels met een kalkmortel ook een traditionele voegmortel gebruikt worden om de hechting te garanderen en het voegwerk voor generaties uw huis te laten versieren.

In nieuwbouw voegwerk of een voegwerk renovatie, elke kleur en voeg soort is mogelijk en zal door proefstukken aan u worden voorgesteld zodat u in alle rust een keuze kunt maken. Uitgangspunt hiervan wel is dat de originele gevel uitstraling wordt hersteld. Op alle gerenoveerde gevels en voegwerk die beschermt zijn door ons krijgt u natuurlijk 10 jaar garantie op hechting van het voegwerk zodat uw investering gewaarborgd is.

gevelrenovatie offerte

Soorten voegwerk de keuze van het voegwerk:

De keuze van het voegwerk hangt van verschillende factoren af. Zo is het belangrijk dat de keuze van het voegwerk rekening houd met de hardheid van de steen en de vochtbelasting van de gevel. Naast verschillende uitvoering vormen van voegwerk is de ondergrond waarop het voegwerk wordt aangebracht. Let op een cementgebonden voegmortel hecht niet op een kalk gebonden metselmortel.

Gekamd voegwerk

Een veel gebruikt voegtype is gekamd voegwerk gekamd voegwerk heeft een ruwe afwerking en het is moeilijk om te controleren of het voegwerk de gehele voeg goed vult met voegmortel. Deze voeg wordt veel gebruikt ivm zijn prijs aangezien de afwerking van de voeg weinig tijd kost en men voor een lage prijs voegwerk heeft wat in de meeste gevallen voldoende het metselwerk beschermt.

Doorgestreken voegwerk

Doorgestreken voegwerk is een voeg met een gladde afwerking en heeft een extra handeling. Na het inzetten van de voegspecie wordt deze nog een keer aangedrukt in de voeg om voor de gladde afwerking te zorgen. Niet gevulde holtes met voegspecie worden door de voeger eerder opgemerkt kunnen worden volgezet met voegmortel tijdens de afwerking van het voegwerk na het doorstrijken wordt het voegwerk na geborsteld net zoals het kamwerk om de overtollige baarden van het voegwerk te verwijderen. Dit type voeg wordt gemaakt wanneer er hardere eisen aan het voegwerk worden gesteld en de steen weinig tot geen vocht opneemt. Hoever het voegwerk binnnen de steen kan worden gehouden ligt aan hoever het metselwerk is uitgekrabd en hoeveel de oorspronkelijke voeg terug gestreken was, of wat de persoonlijke eisen van de opdrachtgever zijn voor het voegwerk.

Voegwerk met een dagstreep

Doorgestreken voegwerk met een daggestreep. Dit voegwerk is een voegtype wat op oudere gebouwen voorkomt en echt een versiering wordt van het metselwerk. Nadat dit voegwerk is doorgestreken en vaak licht verdiept is wordt er met een aparte voegspijker een streep gedrukt in de lintvoeg die een raster vormt. Sommige voegwerken met een daggestreep worden met een streep in de lint en stootvoeg uitgevoerd. Afhankelijk van de wensen opdrachtgever.

Schaduw voegwerk

Schaduw voegwerk een weinig uitgevoerd voeg type wat een gladde afwerking heeft en onder een hoek naar achter word ingezet terwijl de onderkant van de lint voeg gelijk ligt aan de steen. Hierdoor wordt de schaduw werking van de steen geaccentueerd en worden de lijnen in het metselwerk extra zichtbaar. De stootvoeg in het metselwerk word gelijk gehouden aan de steen zodat er optisch lange banen ontstaan in het voegwerk. Verschillende kleuren van stoot en lint voeg worden soms gebruikt en zorgen voor een echte versiering van het metselwerk.

Knipwerk voeg

Knipwerk gesneden voegwerk wat voor het metselwerk uitsteekt. Door de voegmortel zo samen te stellen dat deze zo vet wordt, dat de voegspecie kan worden ingezet tot deze ruim voor de steen uitkomt. Afhankelijk van de ervarenheid van de restauratie voeger wordt het juiste tijdstip gekozen om het voegwerk af te werken. Als het voegwerk is aangedroogd word de overtollige voegspecie van de lint en de stootvoeg afgesneden. Hierdoor ontstaat de strakke belijning van het voegwerk en worden onregelmatigheden in het metselwerk recht getrokken door de rechte lijnen die worden gesneden in het voegwerk. Dit type voegwerk wordt vaak verkocht om door te gaan als snijwerk maar is minder arbeidsintensief en door de verkeerde samenstelling kan er niet fijn genoeg worden gesneden in het voegwerk en krijgt men al snel een lomp uiterlijk van de gevel door het dikke voegwerk. Goed uitgevoerd in de juiste kleur van de voegmortel is dit wel een echte versiering van de gevel.

Snijwerk voegen

Snijwerk een architecten hit van de 19e eeuw. Dit type voegwerk is qua uitvoering gelijk aan de knipvoeg maar is samengesteld uit een traditionele voegmortel aangezien de panden en het metselwerk uit de 19e eeuw bestonden uit een metselmortel van kalk. Door de samenstelling van de mortel voelt de voegspecie aan als een soort stopverf en heeft een natuurlijke vetheid van de kalk bindmiddelen die gebruikt worden in de voegspecie. In tegenstelling tot het knipwerk worden bij snijwerk de voegen gelijk gehouden aan de steen en worden de lichte onregelmatigheden van de steen duidelijk zichtbaar door het uitpellen hiervan tijdens het voegen. Hierdoor krijgt men een speelsere schaduw werking van de steen en komt veel sierlijker over dan knipwerk. Het uitpellen van de onregelmatigheden van de steen is tijdrovend tijdens de uitvoering van dit voegwerk. Ook de vaak aanwezige versieringen boven ramen zoals gemetselde trommels en ver springend metselwerk maken dat er van dit type voegwerk door een voeger die dit werk goed beheerst gemiddeld een 5m2 per dag gemaakt kan worden. Dit type voegwerk is een echte versiering van de gevel en de arbeidskosten worden uitgegeven door huiseigenaren die ervan houden de mooiste gevel van de straat te hebben.

gevelrenovatie offerte